Sunday, February 3, 2013

syahid syuhada' part 3

بسم الله الرحمن الرحيم

"Along. Selama ni mama tak pernah halang apa yang along nak. Cuma this time je sayang. I want you to think again about your decision. This is about your future sayang."  Puan Saodah berlembut. Tidak boleh berkeras. Nanti makin susah nak pujuk.

"I'm so sorry mama. I won't change my mind. That's it. Enough said."  Umar tetap dengan pendirian.


"Kenapa Along ni degil sangat? I don't want you to end up like me. I'm lack of religious knowledge you know. That's why I want you to finish your study in Usuluddin in cairo. You got the offer already kan? Go upstairs and pack your bag. We will go to the airport tomorrow. I have booked your ticket." terketar-ketar Puan Saodah menuturkan butir-butir kata menahan marah.


"Tapi maaa...."


"no tapi-tapi. Along jangan lawan cakap mama. Tak cium bau syurga nanti." Puan Saodah bertegas. Jelas terbawa-bawa karakter sebagai Ketua bahagian Human Resources di pejabat MIDA ke rumah.


Umar merengus. Dan Jannah hanya menjadi saksi di balik pintu. Tidak berani bersuara. Kenal benar Jannah dengan sikap Puan Saodah.






****

"Mamaaaaa..Maaaaaa"

Kedengaran suara Jannah menjerit dari tingkat atas. Puan Saodah yang sedang menyediakan sarapan didapur bergegas menaiki tangga. Tangannya yang basah dikesat sahaja pada baju.


Pintu bilik Umar terbuka luas. Mengikut naluri Puan Saodah menghala ke bilik Umar. Hanya Jannah kelihatan terjelepuk memegang kertas. Kelibat Umar langsung tidak kelihatan. Bayangan pun tiada. Hati Puan Saodah berdebar menghampiri Jannah.


"Jannah kenapa ni? Along mana Along?"


"Ni maaaa..Along..Along dah pergi..tsk tsk tsk" teresak-esak Jannah menjawab soalan Puan Saodah sambil menghulurkan kertas yang sudah separa basah dek airmata.


Kedebuk.


Puan Saodah pula yang terjelepuk. Kertas yang sudah bertukar tangan ditatap hiba.


'Assalamu'alaikum wbt Mama dan Jannah.

Along minta ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki dan halalkan segalanya ye Ma. Along tiada niat untuk melukakan hati Mama dan Jannah. Along sayang Mama dan Jannah .

Keputusan yang Along buat ni bukanlah suatu yang mudah. Mama redhakan ye Ma. Along tak nak jadi anak yang derhaka. Along nak cium bau syurga. Indeed i really want to enter Jannah with Mama and adik. Oh not forgotten with Papa also.

It is not easy for me to take such a decision Mama. But InsyaAllah one fine day Mama will understand why. Along pray to Allah that He will open your heart to accept my decision. Let me decide just for this time Mama. Just once. Pray for me Mama because i really need your duas.

Mama and Jannah take good care of yourselves. Dont worry about Along. InsyaAllah Along balik bila tiba masanya.

Minta maaf sangat-sangat. I love both of you to the bottom of my heart.


Salam sayang.

Along @ Umar '

كُتِبَ عَلَيۡڪُمُ ٱلۡقِتَالُ وَهُوَ كُرۡهٌ۬ لَّكُمۡ‌ۖ وَعَسَىٰٓ أَن تَكۡرَهُواْ شَيۡـًٔ۬ا وَهُوَ خَيۡرٌ۬ لَّڪُمۡ‌ۖ وَعَسَىٰٓ أَن تُحِبُّواْ شَيۡـًٔ۬ا وَهُوَ شَرٌّ۬ لَّكُمۡ‌ۗ وَٱللَّهُ يَعۡلَمُ وَأَنتُمۡ لَا تَعۡلَمُونَ

Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. 
(2:216)



*Bersambung*

2 comments:

  1. memang menunggu yang seterusnya. (=

    ReplyDelete
  2. doakan terus ikhlas kerana Allah :)

    ReplyDelete