Sunday, May 6, 2012

Kun Fayakun

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah. Semalam dapat merasa nikmat berpiknik sambil berbulatan ceria secara live buat pertama kalinya.

ya benar. baru semalam buat pertama kali aku merasakan bulatan ceria secara mata bertemu mata. selama ini hanya bertemu di alam maya. tetapi bukan ini yang hendak aku ceritakan.

Semalam Allah mengajar aku suatu perkara yang sangat besar. yang mana aku dapat merasakan betapa besarnya kuasa Allah itu. Betapa besarnya kuasa kun fayakun dari Allah itu. Allah..terima kasih. *terharu*

Hari sebelum ke tempat piknik, salah seorang adikku Y memberitahu yang esok, menurut weather forecast, kemungkinan besar hujan akan turun. Mungkin terpaksa batalkan piknik kalau lebat. Aku sedapkan hati aku dan dia, "tape..kita tunggu esok eh.Doa banyak-banyak kat Allah. InsyaAllah okay:)"

Esoknya, sewaktu sepanjang perjalan kami, hujan rintik yang kadang kala lebat turun. Aku pasrah. Adik-adikku Y, F dan N mula menarik muka sedih kerana mungkin tidak dapat piknik. Dalam hati aku berdoa kepada Allah. " Ya Allah, jika piknik ini adalah perkara terbaik buat kami, maka permudahkanlah ya Allah. Hilangkan hujan. Sesungguhnya aku yakin, engkau akan membantu mereka yang mahu membawa orang lain kembali pada-Mu."

tinggal lagi satu stesen sebelum kami sampai ke lokasi. Hujan masih renyai-renyai. Adik-adikku sudah mula gelisah. Aku hanya mampu meminta mereka sama-sama berdoa kepada Allah.


tiba-tiba kami dapat rasakan pancaran matahari. Spontan kepalaku mendongak ke langit. Kelihatan awan seakan berarak pergi dan langit biru mula menampakkan wajah sedikit. Alhamdulillah,terima kasih Allah, detikku dalam hati.

Sesampainya kami ke lokasi, matahari pula memancarkan sinar menerangi hari yang tadinya mendung. Sungguh kontra suasana semasa kami dalam perjalanan dan semasa kami sampai ke lokasi piknik. Adik-adikku megukir senyum dimuka sambil mengucap syukur kepada Allah.

Dan aku disitu tersenyum. Tersenyum melihat langit sambil berterima kasih kepada Allah. Betapa Allah itu sangat mendengar doa hamba-Nya. Dan pada hari itu, aku belajar, untuk yakin sepenuhnya pada pertolongan Allah.

 يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تَنصُرُواْ ٱللَّهَ يَنصُرۡكُمۡ وَيُثَبِّتۡ أَقۡدَامَكُمۡ
 Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. (7)

Allahu a'lam

1 comment: